Ο Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας ιδρύθηκε το 1976 με έδρα την Καλαμάτα και λειτουργεί διοικούμενος από εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο.
Ο άξονας των δραστηριοτήτων του συλλόγου μας περιστρέφεται στη διατήρηση και συνέχεια του λαϊκού πολιτισμού μας μέσα απ’ όλες τις μορφές του και κύρια μέσα από την Ελληνική μουσικοχορευτική παράδοση ως μορφή αντίστασης στη σύγχρονη βιομηχανία μαζικού πολιτισμού.
Στα χρόνια που πέρασαν ο Μορφωτικός Σύλλογος έχει στο ενεργητικό του ένα ευρύ φάσμα εκατοντάδων εκδηλώσεων-ενεργειών (διαλέξεις, μουσικά βραδινά, εκδρομές, μουσικοχορευτικές-θεατρικές παραγωγές, συναυλίες, εκθέσεις εικαστικών τεχνών λαογραφικού υλικού, ανάδειξη και επίλυση προβλημάτων της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς.)
Ο Μορφωτικός Σύλλογος πρέπει να τονίσουμε, ότι δίνει ιδιαίτερη σημασία στην αξιοποίηση του ενδογενούς δυναμικού. Οι δραστηριότητές του βασίζονται περισσότερο στο ντόπιο στοιχείο με στόχο τη δημιουργία πολιτιστικής υποδομής.
Μέσα στην μακρόχρονη δράση του Μορφωτικού συλλόγου το χορευτικό – χορωδιακό και θεατρικό τμήμα πραγματοποίησε πάμπολλες εμφανίσεις σ΄ όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε: συμμετοχή στο διεθνές φολκλορικό φεστιβάλ Λευκάδας, στα φεστιβάλ Θεσαλονίκης, Πάτρας και Ισθμια Κορινθίας. Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο θέατρο της Δώρας Στράτου, στη Ν. Αρτάκη, Ν. Κίο, Καρούτα Αμαλιάδας κτλπ. Επίσης έχει δώσει θεατρικές παραστάσεις σε κωμοπόλεις του νομού Μεσσηνίας, στον Άλιμο και σε θέατρα της Αθήνας.
Εκπροσώπησε κατά τον καλύτερο τρόπο την Καλαμάτα και τη χώρα μας σε διεθνείς εκδηλώσεις και φεστιβάλ όπως:

1982: Ιταλία – Ευρωπαϊκή γιορτή Λαδιού.
1983:Η.ΠΑ – Καναδά, εκδηλώσεις για τον Απόδημο Ελληνισμό.
1984: Ιταλία, εκδηλώσεις για την αδελφοποίηση Καλαμάτας-Spello
1984:Εκπροσώπησε τη χώρα μας σε εκδηλώσεις του Ε.Ο.Τ στην Ελβετία, Αυστρία
1985:Γαλλία-Κένυα
1995:Ισπανία, συμμετοχή στην Europeade ‘95
1996:Κύπρος, εκδηλώσεις για την αδελφοποίηση Αγλατζάς-Καλαμάτας
1998:Ιταλία, συμμετοχή στο φεστιβάλ Mediteranneo στις Συρρακούσες,Σικελία
2008:Ρουμανία

Τέλος, ο Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας μ’όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του φιλοδοξεί, μέσα σε αντίξοες πνευματικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, να εκφράσει μια συγκροτημένη κι ενιαία πολιτιστική δραστηριότητα. Τέτοια που να χαρακτηρίζεται από τη σύνθεση της ποιότητας και της ψυχαγωγίας και που να παρακολουθεί τις πραγματικές ανάγκες και την πραγματική ζωή των ανθρώπων, δίνοντας το δικό του στίγμα στην υπόθεση του πολιτισμού.