Ιστορικό του Μορφωτικού Συλλόγου

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας ιδρύθηκε το 1976 με έδρα την Καλαμάτα και λειτουργεί διοικούμενος από εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο. Ο άξονας των δραστηριοτήτων του συλλόγου μας περιστρέφεται στη διατήρηση και συνέχεια του λαϊκού πολιτισμού μας μέσα απ’ όλες τις μορφές του και κύρια μέσα από την Ελληνική μουσικοχορευτική παράδοση ως μορφή αντίστασης στη σύγχρονη βιομηχανία μαζικού πολιτισμού.

Στα χρόνια που πέρασαν ο Μορφωτικός Σύλλογος έχει στο ενεργητικό του ένα ευρύ φάσμα εκατοντάδων εκδηλώσεων-ενεργειών (διαλέξεις, μουσικά βραδινά, εκδρομές, μουσικοχορευτικές-θεατρικές παραγωγές, συναυλίες, εκθέσεις εικαστικών τεχνών λαογραφικού υλικού, ανάδειξη και επίλυση προβλημάτων της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς.)

Ο Μορφωτικός Σύλλογος πρέπει να τονίσουμε, ότι δίνει ιδιαίτερη σημασία στην αξιοποίηση του ενδογενούς δυναμικού. Οι δραστηριότητές του βασίζονται περισσότερο στο ντόπιο στοιχείο με στόχο τη δημιουργία πολιτιστικής υποδομής.

Μέσα στην μακρόχρονη δράση του Μορφωτικού συλλόγου το χορευτικό – χορωδιακό και θεατρικό τμήμα πραγματοποίησε πάμπολλες εμφανίσεις σ΄ όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε: συμμετοχή στο διεθνές φολκλορικό φεστιβάλ Λευκάδας, στα φεστιβάλ Θεσαλονίκης, Πάτρας και Ισθμια Κορινθίας. Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο θέατρο της Δώρας Στράτου, στη Ν. Αρτάκη, Ν. Κίο, Καρούτα Αμαλιάδας κτλπ. Επίσης έχει δώσει θεατρικές παραστάσεις σε κωμοπόλεις του νομού Μεσσηνίας, στον Άλιμο και σε θέατρα της Αθήνας.

 

Ο Μορφωτικός Σύλλογος εκπροσώπησε κατά τον καλύτερο τρόπο την Καλαμάτα και τη χώρα μας σε διεθνείς εκδηλώσεις και φεστιβάλ όπως:

1982

Ιταλία – Ευρωπαϊκή γιορτή Λαδιού.

1983

Η.ΠΑ – Καναδά, εκδηλώσεις για τον Απόδημο Ελληνισμό.

1984

Ιταλία, εκδηλώσεις για την αδελφοποίηση Καλαμάτας-Spello

1984

Εκπροσώπησε τη χώρα μας σε εκδηλώσεις του Ε.Ο.Τ στην Ελβετία, Αυστρία

1985

Γαλλία-Κένυα

1995

Ισπανία, συμμετοχή στην Europeade ‘95

1996

Κύπρος, εκδηλώσεις για την αδελφοποίηση Αγλατζάς-Καλαμάτας

1998

Ιταλία, συμμετοχή στο φεστιβάλ Mediteranneo στις Συρρακούσες,Σικελία