Τμήματα

Ο ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ στα γενικότερα πλαίσια της πολιτιστικής του δράσης και στην προσπάθειά του να διασώσει και να διαδώσει τους παραδοσιακούς χορούς του τόπου μας δημιούργησε και διατηρεί από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών ελληνικών χορών.

Σκοπός της δημιουργίας και λειτουργίας αυτών των τμημάτων και τα οποία απευθύνονται σε παιδιά από 5 ετών και άνω, εφήβους και ενήλικες χωρίς όριο ηλικίας, να έλθουν σε επαφή και να γνωρίσουν την χορευτική μας παράδοση και κληρονομιά. Η γνώση και η διατήρηση του παρελθόντος, ο πλούτος των μελωδιών, των ρυθμών, των κινήσεων και των ποικίλων θεμάτων της μουσικοχορευτικής μας παράδοσης, αποτελεί συνδετικό κρίκο με τη σύγχρονη ζωή και τον άνθρωπο της σημερινής εποχής.

Τα τμήματα που διατηρεί ο ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ είναι:

  • Παιδικά τμήματα αρχάρια και προχωρημένου επιπέδου από 5 ετών.
  • Προεφηβικά και εφηβικά τμήματα.
  • Τμήματα αρχάρια  ενηλίκων.
  • Τμήματα προχωρημένα ενηλίκων.

Στα τμήματα αυτά φοιτούν κάθε χρόνο περίπου 800-850 μαθητές όλων των ηλικιών. Σκοπός και φιλοδοξία του Συλλόγου είναι να συμμετέχουν στις όποιες εκδηλώσεις και παραστάσεις του όσον το δυνατόν περισσότερα άτομα, ανεξαρτήτου επιπέδου.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στην αίθουσα του Συλλόγου.

Η θεατρική ομάδα “Ωκύτοπο” δημιουργήθηκε τo 2004 στην Καλαμάτα από ηθοποιούς, εκπαιδευτικούς και ανθρώπους που είχαν μεράκι με το θέατρο.Μετά από θεατρικές παραστάσεις,σεμινάρια,εργαστήρια,ζυμώσεις και διαρκή βιωματική παιδεία, παρέμεινε ένας βασικός πυρήνας. Αργότερα ενισχύθηκε με καλλιτέχνες από την Αθήνα ως συνέπεια της αποκέντρωσης από το Αθηναϊκό ασφυκτικό θεατρικό περιβάλλον.

Σήμερα αποτελείται από επαγγελματίες , εμπειρικούς και ερασιτέχνες  ηθοποιούς

και βρίσκεται υπό την σκέπη του Μορφωτικού Συλλόγου Μεσσηνίας.

Εδώ συνδυάζουμε την εμπειρία με τον πειραματισμό.

Σκοπός μας είναι μια νέα θεατρική παιδεία με καινούργιες προτάσεις,

με έναν πιο ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό και γνωσιακό ορίζοντα.

Στοιχεία άλλων τεχνών και γνωστικών αντικειμένων πλαισιώνουν την θεατρική τέχνη δίνοντας την «συν-κίνηση» και στοχεύοντας στην απελευθερωτική κάθαρση

και στην πνευματική ανάταση.

Με αυτόν τον τρόπο η σκηνή του θεάτρου έρχεται να συναντήσει την εσωτερική και εξωτερική σκηνή του εαυτού μας και του κόσμου.

Η θεατρική τέχνη γίνεται μέσο διασύνδεσης και εξερεύνησης,

εκεί που το τυχαίο και το μοιραίο δίνει την θέση του στην συνειδητοποιημένη συναίσθηση και κατανόηση.

Ένα κύριο χαρακτηριστικό που δημιουργήθηκε μέσα από την εξέλιξη της ομάδας είναι η παρουσίαση θεατρικών έργων νέων συγγραφέων που δεν έχουν παιχτεί ποτέ στην Ελλάδα. Τα έργα αυτά ανεβαίνουν πρώτα στην Καλαμάτα και έπειτα στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Παραστάσεις της ομάδας “ωκύτοπο”

. Αρκούδα-Αίτηση σε γαμο (Τσεχωφ)

. Η σκόνη του δρόμου (Γκούντμαν)

. Αναζητώντας την ευτυχία (Κεχαϊδη, Μανιώτης, Ζιώγας)

. Όποιος χάνει ένα πόδι κερδίζει στην αγάπη (Ντάριο Φο)

. “Εγώ ρατσιστής”; (Φλώρος)

. Παντρολογήματα (Μουσικοχορευτική – θεατρική παράσταση)

. Βόμβα μολότοφ (Νιλ Σάϊμον)

. CHIPS – μια νύχτα στο νεκροταφείο (μαύρη κωμωδία – Φλώρος) (Περισσότερα)

.“Χορεύοντας με τον Καραγκιόζη” (Μουσικοχορευτική – θεατρική παράσταση)

. Μια άλλη ΠΗΝΕΛΟΠΗ (Σατυρικό δράμα – Φλώρος) (Περισσότερα)

. Κωμωδίες δωματίου ( διασκευή σε κωμωδιες των Ντυπα-Σαιμον-Ζιωγα.

Παρουσιάστηκαν ΔΩΡΕΑΝ το 2013,» λόγω κρίσης»στην καλαμάτα,

σε 5 κωμοπόλεις του νομού και στην Αθήνα )

. Ο χρόνος του σκύλου H φετινή παράσταση. ( Μαύρη κωμωδία – Φλώρος).

Μέσα από τον Μορφωτικό σύλλογο έχουν ξεπηδήσει «κομπανίες» με τοπικούς «Μουζικάντηδες» που διατηρούν το τοπικό μουσικό χρώμα της παράδοσης μας. Πάντα υπάρχει μια έτοιμη τοπική κομπανία στο σύλλογό μας που προσφέρει τις υπηρεσίες της όταν ζητηθεί.
Επίσης κατά καιρούς ο σύλλογος συνεργάζεται και με γνωστούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα από όλα τα μέρη της Ελλάδας.
Διοργανώνει μουσικές βραδιές με δημοτικά, λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια και στηρίζει τα πολιτιστικά δρώμενα του νομού με νέες συνεργασίες και ακούσματα.

Η ενασχόληση του Συλλόγου με το χορό στην πορεία των χρόνων γέννησε την ανάγκη να μάθουμε να τραγουδάμε όπως και οι πρόγονοί μας μιας και χορός-τραγούδι πάντοτε ήταν αναπόσπαστα κομμάτια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η μικτή χορωδία του ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ιδρύθηκε το 1996 σε μια προσπάθεια να γνωρίσουν τα μέλη και οι χορευτές τα παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας, να γίνουν κοινωνοί αλλά και φορείς της τραγουδιστικής μας παράδοσης αλλά και να πλαισιώνουν τις όποιες παραστάσεις και λοιπές εκδηλώσεις του Συλλόγου, είτε σε συνεργασία με τις χορευτικές ομάδες, είτε αυτοτελώς.

Το θεατρικό παιχνίδι είναι μια ψυχαγωγική και εκπαιδευτική μέθοδος. Αποτελεί μέσο επικοινωνίας και καλλιέργειας των ανθρωπίνων σχέσεων.

  • Τα παιδιά μέσα από το θεατρικό παιχνίδι έρχονται σε γνωριμία με τον κόσμο που ανακαλύπτουν πτυχές της ζωής τις οποίες δεν γνώριζαν.
  • Αναπτύσσουν την κοινωνικότητά τους, την δημιουργικότητα, το αίσθημα ευθύνης, την συνεργασία την πρωτοβουλία.
  • Ασκούνται να παρατηρούν, να βλέπουν, να κατανοούν.
  • Καταπολεμούν την δειλία, χτίζουν την αυτοπεποίθησή τους, κατακτούν τον έλεγχο του σώματός τους και των συναισθημάτων τους.
  • Διασκεδάζουν ενώ παράλληλα ενισχύεται η αισθητική καλλιέργεια, η γλωσσική ανάπτυξη και επιτυγχάνεται η ψυχική εκτόνωση.

Οι ομάδες θεατρικού παιχνιδιού ξεκινούν με παιδιά από 5 έως και 12 ετών.

Επίσης κατά καιρούς λειτουργούν ομάδες θεατρικού παιχνιδιού για εφήβους και ενήλικες.

Το σκάκι ως επιτραπέζιο παιχνίδι και πνευματικό άθλημα είναι ένα από τα πιο γνωστά παιχνίδια στον κόσμο. Είναι μια δημιουργική απασχόληση που δίνει την ευχαρίστηση της συμμετοχής, αναπτύσσει την ικανότητα της επικοινωνίας. Με το σκάκι το παιδί κατανοεί και αξιολογεί την πραγματικότητα γύρω του και μαθαίνει να αναλαμβάνει τις προσωπικές του ευθύνες. Είναι παιχνίδι αποφάσεων, στρατηγικής και τακτικής. Εξασκεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την σκέψη των παιδιών, τους διδάσκει το «ευ αγωνίζεσθε», συμβάλλει στην διάπλαση του χαρακτήρα τους και βοηθά στην αξιοποίηση της ευφυίας τους για δημιουργικούς στόχους.

Οι ομάδες σκακιού ξεκινούν με παιδιά από 5 έως 12 ετών.